الصفحات

Volksfeest slaat om in veldslag

احدث اجدد واروع واجمل واشيك Volksfeest slaat om in veldslag

Van onze verslaggever Rob Vreeken − 02/02/11, 23:06
Demonstranten breken een stoep op, om de stenen te kunnen gooien naar hun tegenstanders. © afp

CAÏRO - Met de felle gevechten woensdag in Caïro tussen voor- en tegenstanders van president Hosni Mubarak is de Egyptische volksopstand in een grimmige fase beland. Er vielen één dode ¿ een politieman ¿ en zeker zeshonderd gewonden. Er zijn bronnen die zelfs van 1.500 gewonden spreken. Oppositieleider Mohamed ElBaradei heeft het leger opgeroepen tussenbeide te komen om levens te sparen.

Tot dinsdagavond laat bleef het onrustig op het Bevrijdingsplein (Tahrirplein) en in de straten rondom. Bij het Nationaal Museum lag een frontlinie, gevormd door zes vrachtwagens, waar de twee partijen elkaar bekogelden. Aan het eind van de avond waren de aanhangers van Mubarak teruggedreven tot op tweehonderd meter van het plein.

Volgens oppositieleiders is het geweld geïnstigeerd door het Mubarak-kamp, om chaos te scheppen na de massale, vreedzame betoging dinsdag in het centrum van Caïro. Voor vrijdag kondigden de betogers een nieuwe betoging aan om de president te dwingen direct op te stappen.

Schoten
Op en rond het Tahrirplein klonken de hele avond geregeld schoten. Voor de ogen van de verslaggever werden rond half acht tegenstanders van Mubarak op het plein beschoten door een groep van veertig mannen, die oprukten vanuit een zijstraat. Het leger, dat zich de hele dag grotendeels afzijdig hield van het geweld, schoot terug. De schotenwisseling duurde een half uur.

In het buitenland werd met ontsteltenis gereageerd op de escalatie in Egypte. De Britse premier Cameron noemde het 'volledig onaanvaardbaar indien blijkt dat het regime dit geweld heeft bevorderd of aangemoedigd'.

Bloedbad
Oppositieleider ElBaradei zei een bloedbad te vrezen. Hij sprak van 'een nieuwe aanwijzing van een misdadig regime dat zich misdadig gedraagt'. De oppositie stelde dat de pro-Mubarakbetoging bestond uit politiemensen in burger en door het Mubarak-kamp betaald 'geteisem'. Ook ElBaradei gebruikte die term.

De voor de hand liggende verklaring dat Mubarak woensdag bewust aanstuurde op een provocatie, roept de vraag op naar de strategie erachter.

Ingrijpen onvermijdelijk
Als het geweld donderdagdaag doorgaat, dan lijkt ingrijpen van het leger onvermijdelijk. De militairen hebben dan twee opties: het presidentiële bewind beschermen tegen de volksopstand, óf in een moeite door de gehate Mubarak aan de kant zetten.

Dat alles hangt af van het het spel dat wordt gespeeld door het presidentieel paleis, het hoofdkwartier van de strijdkrachten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wat zich op het moment afspeelt in en tussen die drie centra van de macht, is echter volstrekt onduidelijk.
  • © afp
  • © afp
  • © epa

...

المشاركات الشائعة