الصفحات

Veldslag in Caïro

احدث اجدد واروع واجمل واشيك Veldslag in Caïro

Ook nu de avondklok is ingegaan in de hoofdstad Caïro blijven de gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Moebarak voortduren. Er zouden verschillende doden gevallen zijn en zeker vijfhonderd gewonden.
et epicentrum van de gevechten blijft het centrale Tahrirplein. Duizenden pro-Moebarak-betogers zouden het plein omsingeld hebben. De tegenstanders van het regime zijn in het nauw gedreven. 'De situatie verslecht van minuut tot minuut', zegt een betoogster aan BBC. 'Als we hier weg willen geraken, moeten we door de massa medestanders van Moebarak. Ik ben bang dat te doen, want dan zien ze mijn gezicht en weten ze dat ik tegen het regime ben.'

Er worden nog altijd schoten gelost, manifestanten gooien stenen naar elkaar en ambulances proberen tot aan het plein te geraken. Volgens hulpverleners zijn er verschillende doden gevallen en zijn er zeker vijfhonderd gewonden.

In de loop van de dag zijn voorstanders van president Moebarak naar het Tahrirplein getrokken. Verschillende onder hen reden op paarden en kamelen en baanden zich met zwepen en stokken een weg tussen de antiregeringsdemonstranten. Volgens de oppositie gaat het om agenten van de veiligheidsdienst, die uitgestuurd zijn door president Moebarak om chaos te zaaien.

Journalisten krijgen het zwaar te verduren. Ze worden in elkaar geslagen en agenten nemen hun materiaal in beslag. Sommigen worden meegenomen voor verhoor.

Het leger heeft de hele dag toegekeken. Betogers zijn er zelfs in geslaagd drie tanks de vechtende massa in te rijden.

Oppositieboegbeeld Mohamed ElBaradei heeft het leger opgeroepen tussenbeide te komen. Eerder op de dag beschuldigde ElBaradei het Egyptische regime ervan een 'angsttactiek' te gebruiken. 'Ik ben extreem bezorgd. Dit is opnieuw een symptoom of een indicatie van een crimineel regime dat criminele daden stelt. Mijn grote vrees is dat dit uitdraait op een bloedbad.' In een interview op de BBC-radio noemt hij de pro-Moebarak-betogers 'een stelletje schurken'.

Journalisten worden hard aangepakt. Verschillende hebben slaag gekregen, hun materiaal is vernield en sommigen worden opgepakt, aldus reporters van BBC.

In Alexandrië, de tweede stad van het land, zijn dezelfde taferelen aan de gang.

Deze ochtend lanceerde het leger een oproep op de staatstelevisie dat de bevolking naar huis moest terugkeren. 'We moeten naar onze toekomst kijken. We moeten aan ons land denken. Denk aan 1973, toen het leger en het volk er samen zijn uitgekomen. Het leger en het volk kunnen nu ook de situatie veranderen. Jullie eisen zijn nu bekend, nu moeten we het land veilig houden, voor jullie eigen goed.' Het leger beloofde geen geweld te gebruiken.

Militaire sms

De militairen maakten ook gebruik van sms'en om de bevolking aan te manen tot kalmte. 'Jonge Egyptenaren, kijk uit voor geruchten, luister naar de rede. Egypte is van een onschatbare waarde, bescherm het.' Internet en telefonie liggen al zes dagen plat in de Nijlstaat, maar het leger kon al die tijd wel nog militaire boodschappen sturen.

De avondklok is versoepeld. In plaats van om 15 uur gaat ze in om 17 uur, en ze duurt tot 7 uur 's ochtends in plaats van tot 8 uur.

Internet

Ondertussen melden steeds meer twitteraars dat internet gedeeltelijk hersteld is. Het regime had de toegang afgesloten om te verhinderen dat de bevolking via het web werd opgeroepen om te betogen.

Stemmen hertellen

Het Egyptische parlement is inmiddels ontbonden tot de stemmen van de parlementsverkiezingen van december opnieuw geteld zijn. Die resultaten waren fel omstreden. De Nationale Democratische Partij van president Moebarak won bijna alle zetels. De parlementsvoorzitter laat weten dat alle grondwettelijke hervormingen die Moebarak heeft aangekondigd, binnen dit en twee maanden van kracht zullen zijn.

Obama belt

Moebarak is namelijk niet van plan zomaar af te treden. Hij stelt zich wel geen kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn als zijn huidige regeerperiode in september verstrijkt. Dat heeft hij gisterenavond gezegd in een televisietoespraak. De president pleitte voor een overgangsperiode in zijn laatste maanden als president en riep de regering op hervormingen door te voeren. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Moebarak gezegd dat de machtsoverdracht 'nu' moet gebeuren. Ook de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan verklaarde vandaag dat Moebarak 'een andere weg moet inslaan'.

Obama heeft gisterenavond, na Moebaraks televisieoptreden, een half uur gebeld met de Egyptische president. Nadien hield hij een korte toespraak waarin hij verwees naar de inhoud van zijn telefonisch onderhoud met Moebarak. 'Ik heb hem gezegd dat de machtsoverdracht vreedzaam en rustig moet verlopen en dat die 'nu' moet beginnen', aldus Obama.  Hij sprak zich niet expliciet uit over de rol die Moebarak daarin moet spelen. Volgens Obama erkent Moebarak 'dat een status-quo niet houdbaar is'. De Amerikaanse president voegde eraan toe dat de VS de Egyptenaren zouden steunen gedurende de overgangsperiode.

De eerste minister van Turkije - dat zijn invloed in het Midden Oosten voortdurend ziet groeien - verklaarde vandaag tijdens zijn bezoek aan Kirgizië dat Moebarak een andere weg moet inslaan. Gisteren had hij zich al laten ontvallen dat de Egyptische president de roep om verandering van het volk moet volgen.

In zijn toespraak gisterenavond vroeg de Egyptische president Moebarak aan de politie de vrijheid van het volk te respecteren. Over opstappen - een eis van de oppositie - repte hij met geen woord. Dinsdag zijn minstens 1 miljoen mensen - sommige bronnen hebben het over 2 miljoen - samengekomen op het Tahrirplein om te eisen dat Moebarak aftreedt.  Ook na zijn toespraak bleven de betogers om zijn ontslag roepen. Sommige schreeuwden: 'Vrijdag is je laatste dag', verwijzend naar de dag van gebed waarop meer demonstraties zijn gepland. Ook de oppositie vroeg Moebarak vrijdag op te stappen.

'De Hosni Moebarak die jullie vandaag toespreekt, is over de jaren heen trots op zijn verwezenlijkingen ten dienste van Egypte en zijn volk', zei de president gisteren in zijn toespraak. 'Dit is mijn land. Dit is waar ik geleefd en gevochten heb. Ik heb de belangen en de soevereiniteit van dit land verdedigd en zal op deze bodem sterven.'

...

المشاركات الشائعة